Distelachterstraat 7 en 11

Archiefonderzoek over je familie naar de oudste geschiedenis van je straat , kun je vanuiy je huiskamer starten. Je pakt je computer en je zoekt naar de website van Stadsarchief Amsterdam.  Je krijgt dan een keuzemenu. In dit geval zoek je in de inventarissen naar woningboeken (1897 – 1922), want de Distelachterstraat werd in de eerste maanden van 1919 bewoond.

De eerste bewoners van Distelstraat  7 en 11
Stel dat je nu woont in Distelachterstraat 11 en je wil weten wie daar gewoond hebben. Dan vind je:

Er staat:
Isaac Scheffer, geboren in 1897 in Amsterdam, komt op 31-01-19 uit Blasiusstraat 80 en gaat al op 07-09-21 naar Sleutelbloemstraat 22 huis.
Hij is dan 22 jaar en (vermoedelijk) getrouwd. In dat geval bestaat het gezin (vermoedelijk) uit vader, moeder en zoontje.
Er kwam in de Distelachterstraat nog een dochter bij. kwamen en dat er nog een dochtertje bij.
Als je wil weten wat de kolommen van het woningboek betekenen, kijk dan bij Zoeken in woningboeken (link).


Nog meer zoeken en checken
In de gezinskaarten (1893-1939) kun je de gezinskaart van Isaac Scheffer vinden. Hij trouwde op 28-02-17 met Duifje Halberstadt (Amsterdam,18-03-1897) en hun zoon Bernard werd geboren op 20-10-18, dus toen ze nog in de Blasiusstraat woonden. Elisabeth werd op 29-07-20 geboren in de Distelachterstraat. En – maar toen woonden ze allang ergens anders – Elias werd geboren op 22-03-28.

Linksboven staat op de gezinskaart dat ze eerst in Blasiusstraat 103′ inwoonden bij Elias Halberstadt, bij de ouders van Duifje. Maar dat is niet het adres waar ze vandaan kwamen bij de verhuizing naar de Distelachterstraat 11. Ze woonden eerst nog op andere adressen in: Vrolikstraat 75, daarna 1e Oosterparkstraat 129 en toen Blasiusstraat 80.
Een leukere bijvangst is dat haar ouders tegelijk met Duifje en Isaac naar de Distelachterstraat verhuisden en op nummer 7 gingen wonen. Vader Elias Halberstadt was ook sigarenmaker. Zie ook Zoeken in gezinskaarten (link)


Thuiswerkende sigarenmakers
Als je de woongeschiedenis van Isaac Scheffer volgt vóór hij met Duifje bij zijn schoonouders ging wonen, dan zie je dat hij daarvoor onder andere in Blasiusstraat 107 inwoonde bij zijn oudere zus die getrouwd was met Benjamin Pach. Toevallig weet ik (uit ander onderzoek) dat op Blasiusstraat 107 Tabak en Sigarenmagazijn De Toekomst was, de sigarenzaak van M. Wertheim (later nummer 124), die sigarenmakers in dienst had en lid was van de Vereniging van Sigarenfabrikanten. Afdeling III van de SDAP dong hem een keuze te maken: of lid blijven van de bazenbond of lid blijven van de SDAP, beide mocht niet. Hij koos voor de SDAP. Mogelijk werkten Elias Halberstadt en Isaac Scheffer bij of voor Wertheim.

Mogelijk waren ze thuiswerkers. Dat kwam in die tijd heel veel voor. Veel vakkennis of kapitaal had je niet nodig, de grondstoffen kon gemakkelijk kopen in Amsterdam en veel machines of gereedschap had je niet nodig. In een gezin zoals dat van Halberstadt, die zes kinderen had, zouden de jongste kinderen de tabak gestript hebben, de wat oudere konden bosjes maken, maar het in het blad rollen was het werk voor volwassenen. Isaac Scheffer bleef volgens de kaart sigarenmaker.